joi, 26 mai 2011

Vratsa

Fusei de curand la vecinii bulgari, la Vratsa. O zona foarte frumoasa, cu pereti impresionanti. Trasee multe si pentru toate gusturile.
Informatii despre trasee gasiti pe site-ul http://www.climbingguidebg.com/

Traducerea in engleza este aproximativa, dar suficienta cat pentru a-ti face o idee.

Pentru mine fura trei zile. In prima, am parcurs traseul Vikelite impreuna cu Rudi in peretele mare - Peretele Central . Este cel mai usor traseu din acest perete. La intrare este vopsit codul traseului.Ca si impresie subiectiva, nu e traseu de incepatori :). Sunt amenajate regrupari pe ancore cam la 50m. In rest doar asigurari pe cuie vechi, nu prea sigure. Pe portiunile mai tari sunt destul de dese, dar nu atat de dese incat sa te poti trage cu usurinta de ele pentru a trece la artificial pasajele in caz ca iti doresti acest lucru. Pe unde e mai usor, putine asiguri fixe. E totusi un teren propice pentru mobile. Noi am avut cateva friend-uri si un set de nuci wallnuts si le-am folosit din plin. Cele mai utile friend-uri au fost cele de dimensiune medie spre mare. Dar fiecare se da dupa puteri si dupa cum se simte in siguranta. Am discutat si cu oameni care au facut traseul aproape fara a folosi mobilele.
Pentru retragere sunt doua variante. Una lunga, una scurta. Cea mai scurta e pe o poteca marcata care duce la un valcel prevazut cu cabluri care se termina cu un peretel pe care e montata o scara din fier.  Dupa scara, poteca prin grohotis pana jos in vale. Pe varianta lunga se merge prin padure catre orasul Vratsa. Se ocoleste destul de mult, dar se evita grohotisul.

Perete cu trasee de incepatori sau de oameni care vor sa se catere fara emotii ( exista asa ceva? :D ) este peretele Bezengi. La doua minute de sosea, cu multe trasee reechipate cu ancore.Eu am facut aici impreuna cu Rudi traseul Trite Plochi. Un traseu foarte frumos, de grad relativ mic. Retragerea am facut-o prin rapel pe alt traseu.

In ultima zi, am parcurs traseul Fevruari in tancul Zabat impreuna cu Victor Dinu si Catalin Serban. Traseu scurt. A iesit din 2 lungimi de 50-55m. Pe cuie vechi. E nevoie si de mobile. Retragerea prin rapel pe alta linie. Spiturile din care se face primul rapel trebuie un pic cautate, nu se afla chiar in creasta. Sunt la vreo 2-3m mai jos.Pentru noi, cataratul s-a incheiat cu nori negrii de ploaie.

Niciun comentariu: